Rekenkamer noemt renovatie Oostlijn 'drama'

De Amsterdamse rekenkamer noemt de renovatie van de Oostlijn 'een drama'. Woensdag presenteerde de kamer de resultaten van een onderzoek.

De renovatie had in 2009 al klaar moeten zijn, maar de streefdatum ligt inmiddels in 2018 en de geplande kosten zijn verdubbeld. 

Vooral oud-wethouder Wiebes moet ontgelden. Hij was verantwoordelijk voor het project, maar informeerde de raad vaak te laat of onvoldoende. Maar liefst drie keer, in de zomer van 2010, 2011 en 2013 wordt de tunnel gesloten. Miljoenen kostte het en uiteraard zorgde het voor groot ongemak bij de reizigers, die maanden geen gebruik konden maken van de metrolijn.

De rekenkamer overhandigde woensdag het rapport aan de gemeenteraad. "Als onderzoeker denk ik ook, wat een prachtig onderzoek", aldus directeur Jan de Ridder. Een puinhoop wilde hij het project niet noemen. "In allerlei kleine details zit allemaal logica. Maar als je het grotere geheel ziet, dan denk je wel, een puinhoop niet, maar wel een drama."

Prognose

In het rapport van de rekenkamer staat onder andere dat men in 2009 uit ging van 68,5 miljoen euro. De meest recente prognose gaat uit van 150 miljoen. En er was sprake van 'knellende kaders'. Zo reageerde de aannemer niet op prikkels van de gemeente en was tussentijds stoppen te kostbaar. Ook was het melden van problemen niet vanzelfsprekend.

De Ridder: "Ik probeer met dat drama ten opzichte van puinhoop aan te geven dat je ook ziet dat er allerlei kleine logica's in zitten. Dat mensen op een gegeven moment wel hun best doen. Maar dat het te duur is geworden, dat het goedkoper had gekund, dat het korter had gekund, dat is zonder meer waar en dat is zonde van belastinggeld."

Lees meer over:
Tip de redactie