Net als de Faralda-kraan op de NDSM-werf wordt ook de oude overslagkraan aan de Sumatrakade op het KNSM-eiland omgebouwd tot luxe hotel.

Vandaag is het startschot gegeven voor de ontmanteling, de kraan zal in delen op pontons vervoerd worden naar Friesland voor een verbouwing en zal terugkeren als appartement.

Machinist Henk Roos heeft nog gewerkt in de kranen en kon vandaag voor het laatst het originele interieur zien. Door technologische ontwikkelingen zijn deze kranen al lang niet meer in gebruik:

"Het is natuurlijk allemaal veranderd. Ze werden allemaal groter en hoger die kranen. Die konden allemaal heen en weer. En die oude kraantjes, ja, die konden alleen maar ophalen."

Historicus Peter Bekkers nam het initiatief om de kraan te laten restaureren. Volgens hem is de stoombootgeschiedenis van Amsterdam een tweede Gouden Eeuw. "Misschien is het wel een begin voor een herwaardering voor die oude geschiedenis, van de stoomboten in Amsterdam en later de motorschepen."

Het appartement zal 300 euro per nacht moeten gaan kosten. Niet niks, maar dan slaap je wel in een originele kraan.

"De bedoeling is dat we de sfeer van de buitenkant ook gaan behouden aan de binnenkant. Het wordt wel modern, het wordt hedendaags maar als je binnen bent ga je ervaren dat je in een kraan bent en niet in een standaard hotelkamer", aldus directeur Peter Heule.

Oude kraan wordt hotel
Oude kraan wordt hotel