De politie heeft vorig jaar maar liefst negen Britse criminelen ingerekend en ook deze week werd er eentje opgepakt. Amsterdam blijkt populair bij hen. Reden voor de politie om het samenwerkingsverband Operation Return weer nieuw leven in te blazen.

Na de arrestatie van Terrence Earle afgelopen dinsdag werd er weer een grote naam van de verdachtenlijst met Britse criminelen in Amsterdam afgestreept.

"Amsterdam ligt qua locatie erg dicht bij Groot-Brittannië. De cultuur heeft ook veel overeenkomsten", legt James Treadwell, criminoloog aan de universiteit van Birmingham, uit. "Britten gaan op zoek naar iets wat niet veel van hun vertrouwde omgeving verschilt. Ze willen thuiscomfort."

Er zijn nog meer redenen, zegt Treadwell verder. "Het zijn individuen die een zorgeloos leven willen leiden. Ze verdienen geld om het dan weer gauw uit te geven. Ze houden van design-kleding, vrijheid, drugs, alcohol en seksueel plezier. Dit kunnen ze in overvloed vinden in Amsterdam. Ze komen onder de aandacht van de politie als het geld opraakt. Dan beginnen ze aan activiteiten die inkomsten genereren en die zijn niet zonder risico."

Lijst

De lijst met verdachten komt van Operation Return, een samenwerking tussen de Engelse inlichtingsdienst NCA en de Nederlandse politie. "Amsterdam is not the place to be voor deze mensen", stelt politiewoordvoerder Rob van der Veen.

"Daar blijven we ook op hameren. De eerste jaren hadden we wel tien, twintig aanhoudingen per jaar en dat is aanzienlijk teruggelopen. Dus de boodschap komt wel redelijk door, maar het kan altijd beter."