Binnen de Surinaamse gemeenschap is onrust ontstaan vanwege het zikavirus. Het AMC wordt overspoeld met telefoontjes van zwangere vrouwen die zich zorgen maken.

In totaal zijn er in het AMC acht besmettingen vastgesteld. Allemaal mensen die terugkwamen uit Suriname. Het lijkt erop dat het virus bij zwangere vrouwen ervoor zorgt dat hun baby wordt geboren met een veel te klein hoofd. 

Ook de presentator van het Surinaams-Hindoestaanse Ujala Radio, Anand Chandrikasingh, raakt er maar niet over uitgepraat: "Het houdt de gemeenschap enorm bezig. Niet alleen vanwege familie, maar ook mensen die naar Suriname op vakantie willen gaan. Er zijn mensen die hun reis naar Suriname voorlopig uitstellen."

Het virus veroorzaakt onder meer hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Maar voor zwangere vrouwen ligt een veel groter gevaar op de loer, vertelt tropenarts Bram Goorhuis van het AMC: "Het probleem is dat er op dit moment in Brazilië een enorme toename is van baby's die worden geboren met een te klein hoofd. Dat is opgetreden precies op het moment dat het zikavirus uitbrak."

Reisadvies

Overheden in de regio adviseren vrouwen nu om voorlopig even niet zwanger te worden. "Zet je kinderwens inderdaad maar even in de ijskast", zegt Anand Chandrikasingh.

Hoewel Nederland nog geen negatief reisadvies geeft, adviseert het AMC zwangere vrouwen de gebieden voorlopig te mijden. "Ik denk dat het verband tussen het virus en de aangeboren afwijkingen wel aannemelijk is. Ik zou zelf zeggen, waarom zou je het risico nemen totdat we meer weten?", aldus tropenarts Bram Goorhuis.