De bezetters van het Maagdenhuis die verantwoordelijk zijn voor vernielingen aan het universiteitsgebouw, hoeven waarschijnlijk nooit mee te betalen aan een vergoeding. De reparatiekosten van 668.000 euro komen terecht bij de overheid.

Twee Kamerleden Rog (CDA) en Duisenberg (VVD) hadden tot tweemaal toe Kamervragen gesteld over de aangerichte schade. En tot tweemaal toe kregen zij van minister Bussemaker (Onderwijs) niet het antwoord waar ze op hadden gehoopt. Daarmee zijn hun politieke mogelijkheden 'in principe' uitgeput.

"De minister legt de rekening van de vernielingen definitief bij de samenleving neer. Dit is principieel een verkeerde keuze, vindt het CDA. Daarbij schept dit een onwenselijk precedent", aldus Rog. "Studenten kunnen ongestraft vernielingen aanbrengen in gebouwen van universiteiten."

"De minister heeft hier een mooie kans laten liggen om een norm te stellen en voor de samenleving op te komen", vindt Rog. "De conclusie is hier niet dat de vernieler betaalt, maar dat de vernieler bepaalt."

De VVD laat in een reactie weten de juridische mogelijkheden te onderzoeken.