Na vijf gewapende overvallen in korte tijd op buschauffeurs wordt er gekeken naar de manier van betalen in de bus. Nu kan er nog met muntgeld worden betaald maar om overvallers te ontmoedigen wordt cashloos betalen onderzocht.

Dat heeft burgemeester Van der Laan gemeld.

Donderdagavond werd in Zuidoost opnieuw een chauffeur overvallen. Vorige week werd in Noord een chauffeur met een shotgun bedreigt. "Natuurlijk kan het zo niet doorgaan. Dit was de vijfde en het zijn hele heftige overvallen", zegt de burgemeester.

Op dit moment kunnen kaartjes met muntgeld worden afgerekend. Mogelijk gaat dat binnen afzienbare tijd veranderen. "Daar wordt nu over gepraat", zegt Van der Laan. "De chauffeurs en mensen van de GVB  denken dat omdat er nu in winkels met pin betaald kan worden er daar steeds minder mogelijkheden zijn voor dit soort afgrijselijke overvallen."

"Er wordt nu gekeken of het gewone betalingsverkeer gestopt kan worden, of in ieder geval voorlopig". Het GVB moet nog wel kijken of dit ook in de praktijk mogelijk is.

De burgemeester heeft erover gesproken met de GVB-chauffeurs. "Dit is ongelooflijk traumatisch. Het zijn hele flinke kerels die iets heel ergs meemaken. Het kan voor de rest van je leven een trauma zijn. Iemand die dreigt even jouw leven weg te nemen. Dat is afgrijselijk."