Buurtbewoners van de Amsterdamse wijk Nieuw Sloten zijn niet blij met het plan voor twee nieuwe busbanen. Ze noemen het plan voor de nieuwe snelbus naar Schiphol 'levensgevaarlijk.'

Voor deze zogenaamde Westtangent komen er twee busbanen bij, waardoor kinderen op weg naar school een vierbaansweg moeten oversteken.

Uitdagend

Voglens de bewoners is oversteken op de Anderlechtlaan is nu al best uitdagend voor de tientallen kinderen die via deze route elke ochtend naar school gaan. "Toen ik nog kleiner was, vond ik het ook spannend om hier over te steken. Nu ik weet dat hier misschien een busbaan komt, vind ik het wel weer spannend worden", aldus scholier Joanne de Vreeze.

"Straks gaat het natuurlijk een gekkenhuis worden als je ook nog op de bussen moet letten. Dat kan helemaal niet. Je kan niet als kind vier verkeersstromen tegelijkertijd in de gaten houden", zegt de vader van Joanne, Martijn de Vreeze.

Woonwijk

Ook bij bewonersvereniging Buurtgenoten Nieuw-West zijn ze het niet eens met de nieuwe busbaan. "Opeens moet alles om die bus draaien, die moet helemaal niet in een woonwijk komen", zegt Saskia Bender van Buurtgenoten. "Als hier een busbaan komt, dan laat ik mijn dochter niet meer naar school fietsen. Dat wordt echt te gevaarlijk", besluit Martijn de Vreeze.

Waar nu de middenberm is, komen twee busbanen, waar acht bussen per uur van Sloterdijk naar Schiphol rijden. Dat gaat zo'n 23 miljoen euro kosten en scheelt qua reistijd maximaal tien minuten.

Handtekeningenactie

Omwonenden hebben negenhonderd handtekeningen verzameld om de plannen tegen te houden. De bestuurscommissie van Nieuw West heeft zich inmiddels achter de bewoners geschaard. "De middenberm moet straks ook gaan wijken, dat vinden we ook geen goed idee. Je tast daarmee ook de natuur aan. We zijn het er mee eens dat er een snelle buslijn moet komen, maar niet op deze locatie", zegt Munire Manisa, PvdA-bestuurscommissielid.

De wethouder verkeer wil nog niet reageren. Het plan is nog niet definitief en ook de reacties van de bewoners worden nog bekeken.