VVD Amsterdam wil zwarte lijst uitkeringsfraudeurs

De Amsterdamse fractie van de VVD wil dat de vier grote steden een zwarte lijst opstellen om uitkeringsfraudeurs die van stad naar stad gaan sneller te betrappen.

VVD-raadslid Marianne Poot heeft schriftelijke vragen ingediend over de kwestie, weet De Telegraaf. Poot bedacht de zwarte lijst naar aanleiding van gesprekken met medewerkers van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen. Uit die gesprekken bleek dat mensen die betrapt worden op bijstandsfraude, vaak al eerder ergens anders geld hebben ontvangen.

"Door fraudeurs wordt tegenwoordig een vorm van uitkeringstoerisme beoefend waarbij van gemeente naar gemeente wordt 'gehopt', met steeds een nieuwe aanvraag voor een bijstandsuitkering", zegt Poot tegen de krant. Ze wil dat het de fraudeurs zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt om een nieuwe aanvraag te doen.

Het raadslid erkent dat het door verschillende bijstandsregels in gemeenten moeilijk wordt om een dergelijke lijst op te stellen. Volgens haar is dat echter geen reden om het niet te proberen. Zo'n zeshonderd van de circa 40.000 bijstandsgerechtigden verliezen in Amsterdam jaarlijks hun uitkering vanwege fraude.

Lees meer over:
Tip de redactie