'Veel depressies in Amsterdam'

Nederlanders worden steeds depressiever en in het bijzonder Amsterdammers, stelt psychiater Bram Bakker. Volgende week organiseert hij een gala om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken.

"In Amsterdam zitten veel mensen met de risicofactoren voor een depressie", legt psychiater Bram Bakker uit. "Dus weinig inkomen, alleenstaand, vrouw, allochtone achtergrond. Je mag er echt blind vanuit gaan dat als het landelijk 5% is, het in Amsterdam richting de 10% zal gaan wel. We zien dat het onder jongeren echt toeneemt."

Video: 'Aantal depressies in Amsterdam ligt hoog'

Openlijk

Marjolijn van Kooten is een van de vele Amsterdammers die last heeft van depressie. Zij durft er openlijk over te praten en staat zelfs in het theater met haar leed, om het taboe over depressie te doorbreken. "Op dit moment ben ik niet heel depressief. Maar als ik last heb van paniekaanvallen, en dat heb ik de laatste tijd wel weer wat vaker, dan word ik depressiever."

Om het taboe van deze ziekte te doorbreken organiseert Bram Bakker volgende week maandag het eerste Nederlandse Depressiegala. Bakker: "Wij gaan dat doen om aandacht te vragen voor het feit dat je meer bent dan alleen je stoornis." De opbrengst van het gala gaat naar een project voor jongeren die last hebben van depressie.

Lees meer over:
Tip de redactie