Rover wil actie tegen stinkende liften in metro

Iedereen die de lift op metrostations wel eens gebruikt, kan het beamen: het stinkt er vaak behoorlijk naar urine. Reizigersorganisatie Rover vindt dat het GVB meer moet doen om de boel fris te houden.

Ook Joke Kramer, die al jaren toiletdame is in clubs aan het Leidseplein, ergert zich aan de enorme stank. "Het stinkt naar pis, om het zo te zeggen. Het is een nare geur. Natuurlijk kan je dit schoonmaken. Ik denk dat de schoonmaakmiddelen die ze gebruiken niet goed zijn en dat ze gewoon eens vaker onder handen genomen moeten worden."

Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover, die opkomt voor de belangen van reizigers, staat niet graag in stationsliften. Dat ze worden gebruikt als openbaar toilet, kan hij wel verklaren. "Het is helemaal dicht, dus je valt niet op. De lift doet er nog wel even over voordat die van boven naar beneden gaat, dus je hebt alle tijd om even een plas te doen als je dat nodig vindt."

Een oplossing op de langere termijn lijkt er ook te zijn. Alle stations van de Oostlijn worden gerenoveerd en de nieuwe liften zijn van glas, dus zijn ze misschien minder uitnodigend voor mannen die nodig moeten. Station Nieuwmarkt is in 2017 aan de beurt.

Video: Vieze liften bij metrostations

Lees meer over:
Tip de redactie