'Amsterdam voert strijd tegen Turkse gokmaffia'

Amsterdam voert al ruim een jaar een bittere strijd tegen een Turkse gokmaffia. Deze zou met een illegaal gokcircuit tientallen miljoenen euro’s verdienen.

Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt woensdag dat vorig jaar veertien panden, waar op papier "multiculturele activiteiten" zouden moeten plaatsvinden, zijn gesloten in verband met illegale gokpraktijken.

Vorige week moesten café Göreme in de Javastraat en Stichting Ontmoeting Centrum Istanbul aan de Burgemeester Vening Meineszlaan nog definitief de deuren sluiten nadat er was vastgesteld dat er illegaal gegokt werd.

De gemeente wil korte metten maken met de gokkroegjes vanwege de aanzuigende werking die ze hebben op jongeren maar ook zware criminelen die zich er ophouden. "Het risico dat geweldsincidenten plaatsvinden op plekken waar illegaal gegokt wordt, is groot", zegt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan in de krant. 

Intimiderend

Ook in de omgeving van de thee- en koffiehuizen heeft men te lijden onder de praktijken. Buurtbewoners klagen in de krant over een intimiderende sfeer op straat.

De invallen in de theehuizen zijn ook onderdeel van de aanpak van gewelddadige liquidaties in de stad, waarbij plekken waar criminelen zich mogelijk ophouden, worden gecontroleerd. Regelmatig worden er bij invallen wapens aangetroffen.

Lees meer over:
Tip de redactie