100.000 plastic flesjes moeten verhuizen in Amsterdam

Stichting Klean, het collectief achter het kunstproject Plastic Madonna, moet hun ruim 100.000 verzamelde petflesjes zien te verplaatsen. Een inspectie van de gemeente oordeelde dat de vergunningen voor de broedplaats in de Piet Mondriaanstraat niet in orde zijn. 

Het gaat om zwerfafval dat verzameld is door mensen uit heel Nederland. Ze zouden worden verwerkt en uiteindelijk 3D-geprint tot een 12 meter hoog beeld, de Plastic Madonna. Maar een handhaver van de gemeente zegt dat de opslag brandgevaarlijk is.

De vrijwilligers hadden de flessen verzameld in de Piet Mondriaanschool in Nieuw West. In de kelder zouden de flessen worden gesorteerd. Maar in de school wordt ook anti-kraak gewoond. De huurders trokken aan de bel en de gemeente achtte hun klacht gegrond. Ineens moet de stichting de flessen opruimen. 

Teleurgesteld

Jeske Rutgers van de stichting is enorm teleurgesteld. "Ik word er wel een beetje emotioneel van. We wilden dit weekend de expositie openen. Maar nog voor de opening moeten we weg. We proberen voor vandaag opslag te regelen in Noord, maar we weten nog niet hoe het dan verder moet." De stichting vraagt mensen om mee te denken voor een oplossing. 

Het doel is om van de flesjes een 12 meter hoog Madonna-beeld te maken. Dit beeld moet 8 juni dit jaar in Scheveningen verrijzen. "Dit om iedereen in de wereld te laten begrijpen dat plastic zwerfafval in de voedselketen terecht komt."

Lees meer over:
Tip de redactie