'Bed, bad en brood-regeling zorgt voor uitzichtloos bestaan'

De huidige bed-, bad- en broodregeling is voor uitgeprocedeerde asielzoekers een uitzichtloos bestaan. Dat vinden enkele medewerkers van de opvanglocaties van HVO-Querido in Amsterdam.

De regeling is nu een jaar van kracht en ze zien hoe dag in dag uit tientallen mensen soms met koorts of bij slecht weer het pand uit worden gezet om pas weer tegen het eind van de middag te mogen terugkeren. Betere opvang en begeleiding is hard nodig vinden de medewerkers.

In Amsterdam zijn twee locaties waar zo'n 150 uitgeprocedeerde asielzoekers gebruik kunnen maken van de bed-, bad- en broodregeling. Aan de Walborg in Osdorp en in de Schuitenhuisstraat in Buitenveldert.

De medewerkers weten dat HVO-Querido en ook de gemeente aan regels is gebonden. De bed-, bad- en broodregeling is door rechters zelfs getoetst en voldoet aan een humanitaire ondergrens. Maar medewerkers zien de uitgeprocedeerde asielzoekers met de dag afglijden. "Het gaat om mensen van 18 en 19 jaar. Ze stelen drank en schoenen omdat ze die niet zelf kunnen kopen. Dat vind ik tenhemelschreiend", zegt een medewerker.

Goeiemorgenteam

Gepensioneerd arts Co van Melle en Anette Kouwenhoven richtten daarom twee maanden geleden het 'Goeiemorgenteam' op. 's Morgens staan het team bij de opvanglocaties om de asielzoekers te verwijzen naar dagopvang, medische en juridische hulp.

Ook zij vinden dat de opvang beter moet en er juridische hulp moet komen. Volgens hen moeten de procedures opnieuw onder de loep worden genomen.

HVO-Querido laat in een reactie weten dat ze volledig achter de uitvoering van de bed-, bad, broodregeling staan.

Reactie Amsterdam

De gemeente Amsterdam laat weten dat de bed, bad en broodregeling een vangnetregeling is om te voorkomen dat mensen op straat terechtkomen. "De opvang is bewust sober om uitgeprocedeerden een prikkel te blijven geven om mee te werken aan een oplossing, ook als dat terugkeer is." De gemeente biedt naar eigen zeggen hulp en begeleiding bij het vinden van een oplossing. 

Ook benadrukt de gemeente dat uitgeprocedeerden altijd terechtkunnen bij een arts of bij de GGD om te kijken of zij "dusdanig medisch of psychisch kwetsbaar zijn dat ze tijdelijk 24-uursopvang kunnen krijgen". 

Lees meer over:
Tip de redactie