'IJssalon Jordino mag geen ijs en bonbons verkopen'

IJssalon Jordino op de Haarlemmerdijk in Amsterdam heeft een brief gekregen van de gemeente, waarin staat dat de winkel eigenlijk geen bonbons én ijs mag verkopen.

Jordino is al sinds 1993 een begrip in de stad. Italiaans ijs in tientallen smaken en zelfgemaakte bonbons. "De gemeente heeft een brief geschreven waarin staat dat ze gaan kijken of het gelegaliseerd kan worden. Zo niet dan, zullen er passende maatregelen nemen", vertelt eigenaar Job Klebach.

Die passende maatregelen zouden zomaar kunnen betekenen dat Klebach moet kiezen tussen de verkoop van ijs, of die van chocolade. "Met de combinatie houd je het hoofd boven water. Je kan van alleen ijs niet leven, dat was vroeger wel zo", legt Klebach uit. Onlangs had ijssalon Monte Pelmo het ook al aan de stok met het stadsdeel. Hun gevelbord zou niet in het straatbeeld passen. 

Dreigbrieven

Er zijn strengere controles van de gemeente op ijssalons. Dit heeft alles te maken met het groeiend aantal zaken in de binnenstad. "Ik vind het prachtig dat ze controleren. Maar dan moeten ze het wel goed doen en niet de zaken die er al jaren zitten aan gaan pakken met dreigbrieven. Er zijn salons die ijs verkopen en 15.000 euro huur per maand betalen voor een oude schoenenwinkel. Dan kan je op je klompen natellen dat dat niet eerlijk verdiend kan worden."

Klebach heeft een bezwaar aangetekend bij de gemeente en zal een reactie afwachten.

Lees meer over:
Tip de redactie