Bewoners en ondernemers sluiten pact tegen overlast door toeristen

Ondernemers en bewoners van de Amsterdamse binnenstad zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Ze hebben een pact gesloten om de drukte in het centrum aan te pakken. Dit is nodig omdat beide partijen de nodige overlast ondervinden.

Kotsen op de stoep, schreeuwen, plassen, het zijn slechts een paar voorbeelden van waar ondernemers en omwonenden van de binnenstad mee te maken hebben.

En dus sloegen onder meer bewonersvereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en ondernemingsvereniging Amsterdam City de handen ineen om de toenemende drukte en daarmee gepaarde overlast een halt toe te roepen.

"Wij vinden het niet té druk. Maar we zien ook dat de groei aanleiding kan geven tot overlast", zegt Willem Koster van Amsterdam City.

Efteling

Ook de gemeente ziet dit probleem. Zij stelt onder meer voor om gebieden buiten Amsterdam te promoten, zoals de Zaanse Schans en het Muiderslot. Maar bewoners en winkeliers vinden dit niet voldoende. "Maar de mensen willen uiteindelijk in de binnenstad zijn", beweert Koster.

"De valkuil is dat het een soort Efteling wordt. Dan trekken bewoners weg. Terwijl Amsterdam juist zo"n aantrekkelijke stad is omdat er ook mensen wonen", meent Yellie Alkema van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. 

Het pact doet een aantal aanbevelingen. Het beter benutten van de ruimte in de binnenstad en spreiding van attracties over andere stadsdelen. Betere handhaving en beter aansluitend openbaar vervoersnetwerk.

Manieren

Als de Gemeente deze aanbevelingen opvolgt zal volgens de partijen de overlast in het centrum afnemen, Maar dan moet daarnaast aan één belangrijke voorwaarden worden voldaan: "Dat we de toeristen ook een beetje manieren bijbrengen over hoe ze zich moeten gedragen in de stad. En dat betekent dat je niet moet plassen in de plantenbakken en op iemand z"n stoep moet zitten schijten", zegt Alkema.

Lees meer over:
Tip de redactie