Faalangstexamen in trek bij Amsterdamse leerling-automobilisten

Examinatoren die erop getraind zijn om angst zoveel mogelijk weg te nemen bij het afrijden. Steeds meer Amsterdammers maken er gebruik van. Zij zijn te bang voor het reguliere B-examen en melden zich aan voor het zogenoemde 'faalangstexamen'.

Inmiddels maakt één op de twintig Amsterdammers gebruik van het faalangstexamen dat in 2011 zijn intrede deed.

Daarmee scoort onze stad nog maar iets onder het landelijk gemiddelde van 5,8 procent, blijkt uit cijfers van dataplatform LocalFocus waar Het Parool vandaag over bericht.

Het faalangstexamen kost 146 euro in plaats van 98,25 euro voor een regulier examen, maar dan ligt het slagingspercentage ook een stuk hoger. Zo slaagde in de eerste helft van 2015 iets meer dan 40 procent van de leerlingen voor het B-examen, tegen ruim 53 procent van de Amsterdammers die kozen voor het faalangstexamen.

Bij het CBR zeggen ze dat kandidaten die een faalangstexamen nemen wellicht gemotiveerder zijn, want makkelijker is het examen zeker niet. "De eisen om te slagen zijn namelijk precies hetzelfde,' aldus een woordvoerder. 'Je moet laten zien dat je veilig en zelfstandig rijdt. Want daar gaat het om."

Misbruik

Overigens kan iedereen zich aanmelden voor het faalangstexamen. Het CBR controleert niet of er ook daadwerkelijk sprake is van faalangst en sluit derhalve niet uit dat een "kleine groep" het examen misbruikt omdat ze vermoeden dat de kans op slagen toeneemt.

Lees meer over:
Tip de redactie