'Hipsters' drijven huizenprijzen Amsterdam op

Hoge huizenprijzen in Amsterdam worden vooral veroorzaakt door 'hipsters', aldus de hoofddemograag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Jonge mensen onder de dertig, hoogopgeleid, tikkeltje alternatief en meestal met flexibele banen."

De mensen die CBS-hoofddemograaf Jan Latten in De Telegraaf aanduidt als 'hipsters' "overspoelen de grote steden". Amsterdam voorop. En dat zorgt ervoor dat de huizenprijzen hier alsmaar stijgen.

Zelfs voor kleine woninkjes moet diep in de buidel worden getast, zegt Latten in de krant. Want de moderne hoogopgeleide man of vrouw neemt soms genoegen met een "veredeld konijnenhok als slaapplek".

Leefomstandigheden doen er kennelijk niet toe. "Zij willen in de stad wonen, want daar zijn alle voorzieningen, daar is de kroeg om de hoek en kun je op de zondagochtend vers brood kopen. Maar nog belangrijker: de stad is de ontmoetingsplaats voor hoogopgeleiden. En als je je baan verliest, maak je in de grote stad of het stedelijke gebied meer kans op nieuw werk dan ergens in de regio."

Platteland

De huizenprijzen in sommige delen van het platteland zullen blijven dalen, voorspelt Latten. En de steden alleen nog maar duurder en drukker.

"Ook doordat er nu woningen voor alle inkomenscategorieën worden gebouwd. En als twee hoogopgeleiden met elkaar samenwonen, beiden een goede baan hebben en er een kinderwens is, kunnen ze ook een duurdere woning in de stad betrekken."

Lees meer over:
Tip de redactie