GVB stuurt brief naar burgemeester Van der Laan

De ondernemingsraad van GVB heeft een brief gestuurd naar burgemeester Van der Laan, naar aanleiding van de reeks overvallen in Amsterdam-Noord.

"De grens is absoluut bereikt", zegt Inge Vermeulen, directeur Operatie van GVB. "Ik vind het echt onacceptabel dat mijn medewerkers niet veilig elke dag hun werk kunnen doen."

Overvallen

Op 10 november, op de Schepenstraat, werd een chauffeur overvallen onder bedreiging van een mes. Twee dagen later wordt, wederom met een mes, een chauffeur overvallen op de Nageljongenstraat. En op 28 december gebeurt het weer, op de Volendammerweg en dit keer zelfs met een vuurwapen.

Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van het GVB, vindt het idioot. "Met een doorgeladen wapen tegen het hoofd van onze collega's alle spullen opeisen. Dat kan echt niet", zegt Geldhof. 

Thuis

Op dit moment zitten er volgens Geldhof twee chauffeurs thuis. Zij kunnen niet meer werken. En deze week was het weer raak op de Volendammerweg. Een man laadde voor de ogen van de buschauffeur zijn wapen en bedreigde hem.

De ondernemingsraad heeft nu een brief gestuurd aan burgemeester Van der Laan. "We hebben hem dringend verzocht om de politie zo maximaal mogelijk in te zetten en dit zo snel mogelijk op te lossen. Want dit is onaanvaardbaar", zegt Geldhof. Ook de GVB-directie heeft inmiddels contact gehad met de burgemeester. Buschauffeuren uit te rusten met peperspray zal volgens het GVB weinig helpen.

Extra agressie

"Pepperspray kan alleen maar extra agressie oproepen. Wij zorgen ervoor dat we onze mensen trainen, vooral op situaties van betalingsproblemen. Dit gaat zoveel verder, hier kunnen we onze mensen niet op voorbereiden. We moeten vooral de veiligheid samen met de politie verbeteren", zegt Vermeulen. 

Vrijdag gaat burgemeester Van der Laan naar Noord om daar te praten met het GVB en de chauffeurs. Volgens de burgemeester zal de politie alles op alles zetten om de daders te pakken.

Lees meer over:
Tip de redactie