Korpschef ziet niets in strafbaar stellen straatintimidatie in stad

Na de aanrandingen in Keulen gaan er stemmen op om ook straatintimidatie strafbaar te stellen. De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg betwijfelt of dat te handhaven is. "Ik vind dat je elkaar op straat moet corrigeren."

"Je moet niet alles gelijk in strafbaarstelling trekken. Het gaat erom: wat voor samenleving willen wij zijn? Het is niet alleen iets voor de politie, het is ook iets van mensen onder elkaar. Je mag elkaar ook op straat corrigeren", zegt hij.

Volgens de hoofdcommissaris komt seksuele intimidatie in Amsterdam steeds meer voor. "Het is een fatsoensnorm waar je van af moet willen", vindt Aalbersberg.

Delict

"Je kunt makkelijk iets strafbaar stellen, maar wat veel belangrijker is: kun je het handhaven? En dat is ingewikkeld. Want wat wil je ermee? En wat is dan het delict? "Ik vind dat je elkaar op straat moet corrigeren. Als het een strafbaar feit is dan zijn wij er als politie. Wij nemen dit soort zaken altijd serieus", vervolgt hij.

De Amsterdamse VVD heeft het onderwerp al langer op de agenda staan. Binnenkort dient de partij opnieuw een voorstel in bij de gemeenteraad om straatintimidatie strafbaar te stellen in Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie