Gevelbord ijssalon Monte Pelmo mag blijven hangen

Goed nieuws voor ijssalon Monte Pelmo. Het gevelbord, dat er al vijftig jaar hangt en vorige week plots niet meer in het straatbeeld paste, blijkt nu dan toch "niet ontsierend en voldoende terughoudend".

Dat heeft de commissie Welstand en Monumenten geschreven in een advies aan het stadsdeel Centrum.

"We nemen het advies van de welstandcommissie in principe over", meldt het stadsdeel op Facebook. De commissie heeft nog eens goed naar het gevelbord gekeken en oordeelde: "Het bord voldoet niet aan de welstandseisen maar is niet ontsierend voor het stadsbeeld en is qua omvang, positie en kleur voldoende terughoudend."

De ijssalon werd vorige week onaangenaam verrast door een brief van het stadsdeel. "De reclame, het platte bord of losse letters, voldoet niet. Dit is in strijd met met de welstandsnota hoofdstuk 7, artikel 4. U dient deze reclame te verwijderen en verwijderd te houden."

Het platte bord was tegen de regels in, enkel losse letters zijn toegestaan mits het geen lichtbakken zijn. Eigenaren Angela en Peter Aversteeg kregen daarna steun van alle kanten. Er werd een actiepagina op Facebook opgericht en de VVD en SP stelden vragen in de raad. 

Horeca

Het was niet de eerste keer dat Monte Pelmo en het stadsdeel tegenover elkaar stonden. De zaak werd in 2009 door nieuwe regels aangemerkt als horeca terwijl het geen horecavergunning kon overleggen. Sluiting werd nipt afgewend. De prullenbakkenkwestie in 2014 was misschien nog opvallender. 

De gemeente legde de salon toen een dwangsom op omdat er een prullenbak buiten stond, in de vorm van een ijsje. Maar volgens de prullenbak-regels mocht deze daar niet staan.

Er staat nu overigens een kleinere versie zonder gaten, maar de controleurs is dat vorige week niet helemaal duidelijk geworden. Zij maken melding van de terugkeer van de ijscoprullenbak.

Lees meer over:
Tip de redactie