Een boete van 90 euro omdat iemand in de haast een tas laat staan op het station, het overkwam bijvoorbeeld een vrouw maandag op het Amsterdam Centraal. De maatregel is nodig om de reiziger bewust te maken van hun verantwoordelijkheid, vindt de politie. Een ontruiming veroorzaakt immers veel overlast.

Het is een vaak terugkerende beeld op Amsterdamse stations de afgelopen maanden, ook maandag toen een vrouw haar tas vergat mee te nemen. Er wordt een lintje gespannen en het perron wordt afgesloten omdat er een onbeheerde tas is gevonden.

Maar om de vergeetachtigheid van deze mensen meteen te bestraffen, vindt advocaat Jurriaan de Vries wat ver gaan. "De overtuiging is dat zij veel werk hebben moeten verzetten door het vergeten van deze tas, en ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Maar deze vrouw en haar onvolkomenheid kunnen we niet op deze manier afstraffen", zegt hij. 

Boete van 90 euro voor vergeten tas op Amsterdam CS
Boete van 90 euro voor vergeten tas op Amsterdam CS

Rechter

De Vries ziet nog het liefst dat ze de boete niet betaald en de zaak laat voorkomen. "Laten we de rechter maar eens vragen of het vergeten van een tas moet worden aangemerkt als het verstoren van de openbare orde is. Laten we dat oordeel maar eens afwachten."

Ook dinsdag vergat iemand zijn tas in de pianohal. Het protocol trad weer in werking en het stukje station werd afgezet. De vergeetachtige man kwam er met een waarschuwing vanaf.