Aantal vluchtelingen ontevreden over opvang in Marnixstraat

Er heerst onvrede onder een gedeelte van de vluchtelingen die momenteel in de noodopvang in de Marnixstraat in Amsterdam zitten. 

Ze klagen vooral over het gebrek aan perspectief en de lange duur van de asielprocedure. "Niemand beantwoordt onze vragen. Wat gebeurt er, wanneer is de procedure beëindigd?", zegt een woordvoerder namens de groep.

Tientallen vluchtelingen gingen maandagavond de straat op om aandacht te vragen. "We dachten dat Nederland het beste was wat betreft mensenrechten, maar toen we hier kwamen ondervonden we het tegendeel. Mensen zitten hier al vier maanden, ze moeten weten wat er met hen gebeurt. Zolang de procedure loopt, kunnen we niks doen. We kunnen de taal niet leren, we mogen niet eens als vrijwilliger aan de slag."

De spanningen in de opvang lopen met de dag op, gaat de woordvoerder verder. "Sommigen vrezen voor hun veiligheid omdat ze in deze situatie zitten. Ze zijn hier gekomen met de stress uit de oorlog en hier krijgen ze nog meer stress. Er wordt zelfs onderling gevochten."

Het Centraal Orgaan Asielopvang, dat over de opvang gaat, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Een asielprocedure duurt normaal gesproken rond de zes maanden maar kan, zeker gezien de grote instroom, ook langer duren.

Lees meer over:
Tip de redactie