Een groep krakers heeft zaterdag een pand in de Wijde Heisteeg in het centrum bezet. Het pand werd in 2011 al ontruimd, maar de krakers zeggen dat het vijf jaar later nog steeds leeg staat.

Volgens de krakers bewijst dit dat het kraakbeleid niet werkt.

"Hierdoor is de kraak van de Wijde Heisteeg 7 een perfect voorbeeld hoe een eigenaar en gemeente, in de persoon van burgemeester Van der Laan, de boel verkloten. Terwijl krakers juist wel een positieve draai geven aan de leegstand en verkrotting door deze te kraken en bewoonbaar te maken", schrijven ze in een verklaring.

Gisterenmiddag en -avond werd de kraakactie "gevierd", door middel van "een divers swingend programma met muziek, theater etc.".

Een buurtbewoner laat aan AT5 weten dat gemaskerde mannen met trommels gisteravond rond 22.00 lawaai aan het maken waren. "De toeristen schrikken zich ook rot." De omwonenden zeggen niet blij te zijn met de kraak.

Blokkade

De eigenaar wilde het pand gaan verbouwen om er woningen in te maken, maar dat kan op het moment niet. De Vereniging van de Vrienden van de Binnenstad blokkeert de geplande werkzaamheden namelijk.

De bewonersvereniging wil niet dat de  achtergevel wordt gesloopt en het achtererf wordt bebouwd en heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente.

De politie kan het pand pas weer ontruimen als de eigenaar aangifte doet. De krakers zijn in ieder geval niet van plan om uit zichzelf te vertrekken. "Kraken is dan zogenaamd wel bij wet verboden, maar ook deze kraak van Wijde Heisteeg 7 laat duidelijk zien: Wat niet mag... kan nog steeds!"