Op de Dam in Amsterdam is donderdag de eerste steen gelegd voor een nieuw monument ter herdenking van de schietpartij op 7 mei 1945. Duitse militairen doodden op die dag 31 mensen die op de Dam de bevrijding van Nederland vierden.

Tussen de Nieuwendijk en Damrak komen 31 naamstenen te liggen met daarop de namen van de slachtoffers van de schietpartij.

De eerste steen werd gelegd door burgemeester Eberhard van der Laan. Dit gaat nog om een teststeen. De komende tijd zal blijken welk soort steen zich het best leent voor de drukbezochte plek. 

Het gedenkteken is een initiatief van de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945. De stichting heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de slachtoffers van de schietpartij. Daarna is het nieuwe monument ontwikkeld voor de 'vergeten groep oorlogsslachtoffers'. 

Mensen kunnen op de website van Plaats een Steen terecht om de slachtoffers te herdenken door letterlijk een steentje bij te dragen. Dit kan tot 1 februari.

Onduidelijkheid

Na de landelijke capitulatie van de Duitse bezetters in mei 1945 was er in Amsterdam nog een hoop onduidelijk over de bevrijding van de hoofdstad. Duitse soldaten waren nog steeds aanwezig in de straten van Amsterdam. Binnenlandse Strijdkrachten pakten al Duitsers op, maar mochten dit officieel niet doen.

De situatie zorgde voor spanningen en resulteerde uiteindelijk in de schietpartij. Duitse militairen schoten vanuit de Groote Club aan de Dam op een feestende menigte op het plein die de Canadese bevrijders verwachtten.