Amsterdam heeft sinds donderdag een hotel dat speciaal gemaakt is voor studenten en expats die er minimaal één nacht en maximaal zes maanden mogen verblijven.

Hotel Jansen, gelegen aan de Valschermkade, is al sinds oktober in gebruik maar opende donderdag aan het einde van de middag officieel zijn deuren.

Het hotel hanteert het principe dat hoe langer iemand blijft, hoe goedkoper dit verblijf wordt. Blijft iemand bijvoorbeeld een half jaar slapen, dan kost dat iemand 650 euro per maand, inclusief eten en drinken.

"Woonruimte in de stad is schaars. Op deze manier kun je in ieder geval de eerste zes maanden hier overbruggen", zegt wethouder Kajsa Ollongren van Economische Zaken.

Opening van het studenten en- expat-hotel
Opening van het studenten en- expat-hotel

Gezellig

Ook eigenaar Loek van Doorn ziet de krapte op de woningmarkt. "Ik zie dat ook in mijn eigen vriendengroep. En als je in het buitenland woont en hier voor korte tijd moet zijn dan wordt het ook lastig", vertelt hij.

De gasten zijn erg te spreken over hun tijdelijke onderkomen. "Ik zou het hotel omschrijven met een typisch Nederlands woord: 'gezellig', zegt een van de buitenlandse gasten.