In de gemeenteraad zijn vanmiddag vragen gesteld over het gebruik van het woord 'moslimjurk' door de Amsterdamse politie. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki stoorde zich aan het woordgebruik en bracht de kwestie aan de orde.

Op 30 december werd het woord gebruikt in een Burgernet-oproep door de politie. Via sociale media liet de politie weten op zoek te zijn naar een vermiste man in Zuidoost. Als kenmerk stond erbij dat de man gekleed was in een 'moslimjurk'.

"Veel mensen vinden dit stigmatiserend", aldus Mbarki. Hij vroeg aan de burgemeester of de politie voortaan wat zorgvuldiger kan zijn in de woordkeuze en in het vervolg de juiste omschrijving te gebruiken zoals 'djellaba'.

Volgens de burgemeester is het woord "in ieder geval nooit verkeerd bedoeld". Verder zei Van der Laan het te gaan bespreken met hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg, de organisator van Burgernet.

"Ik zal hem gewoon heel open vragen hoe hij hierover denkt. Het is belangrijk dat er bewustzijn is over het gebruik van woorden, maar dat we niet een soort catalogus krijgen van hypercorrecte woorden."