Drie minderjarige jongeren zijn verhoord voor het belagen van een Joods gezin in de Amsterdamse Rivierenbuurt tijdens oud en nieuw.

De tieners zijn inmiddels weer heengezonden, vertelde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

De jongeren hebben een 'gedragsaanwijzing' meegekregen, waardoor ze zestig dagen niet in de buurt mogen komen van de betrokken familie. De burgemeester wil nog niets zeggen over het motief, omdat dit nog onderwerp van onderzoek is door de politie.

Een groepje jongeren bekogelde het gezin van Joods-Irakese afkomst tijdens oud en nieuw met vuurwerk. Ze riepen antisemitische leuzen en trapten de voordeur in. "Het is een heel erg naar voorval", zei Van der Laan. "Je kunt het minimaal intimidatie noemen. De mensen zijn erg geschrokken."

De burgemeester gaat binnenkort langs bij het gezin, dat al tientallen jaren in Amsterdam woont. "Het zijn flinke mensen, ze zijn heel gelukkig in de buurt. Ze hebben veel fijne contacten in zowel de moslim- als de joodse wereld."

Het gezin vertelde maandag tegen AT5 erg geschrokken te zijn van de agressie. Bekijk video: