Het Nederlandse EU-voorzitterschap is donderdag officieel van start gegaan in Amsterdam. De Europese Commissie bezoekt het Scheepvaartmuseum en wordt ontvangen door premier Rutte.

De leden van de commissie kwamen per boot aan bij het zwaar beveiligde museum.

Ook is er een ontmoeting met het hele kabinet en het koninklijk paar. Daarna volgt er een welkomswoord en een ontmoeting tussen minister-president Rutte en de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker in het tijdelijke Europagebouw. In dit gebouw vinden de internationale vergaderingen plaats.

Later op de ochtend volgde er een persconferentie door Rutte en Juncker.

Donderdagmiddag werd de hele delegatie ontvangen in het Paleis op de Dam door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Daarna werd het bezoek afgesloten met een ontmoeting van de leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Diner

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft woensdagavond gedineerd met de eurocommissarissen, staf en gasten in museum de Hermitage. De eurocommissarissen kwamen aan per boot.

Sinds deze week is Nederland de voorzitter van de Europese Unie. Veel activiteiten spelen zich af in Amsterdam. Maandag werd het cultureel programma al geopend, Burgemeester Eberhard van der Laan speelde daarbij op een ukelele.

Het EU-voorzitterschap duurt een halfjaar lang.