"Als de joodse gemeenschap niet veilig kan leven in Nederland, dan houden we op een beschaving te zijn." Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is kwaad dat een joods gezin in de Rivierenbuurt tijdens de jaarwisseling werd belaagd door een groep jongens.

Ook de VVD wil dat de daders snel worden opgespoord en daarna streng worden bestraft.

"Het is een combinatie van woede, niet alweer en een beetje wanhoop en frustratie. Hoe gaan we dit stoppen", reageert VVD-raadslid Dilan Yesilgoz. "Dit is niet een grapje. Dit zijn geen gefrustreerde jongens die geen stageplek kunnen vinden. Dit is het belagen van een gezin midden in onze stad en dat kan niet."

De partijen hebben vragen gesteld over de kwestie. Segers: "Ik wil dat de joodse gemeenschap veilig in Nederland kan wonen. Onze beschaving staat of valt met de omgang van kleine minderheden. Ik wil dat we alles doen wat we kunnen om zo'n gezin en de hele joodse gemeenschap een veilige plek in onze samenleving te bieden."

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft via zijn woordvoerder laten weten de zaak vreselijk te vinden. Donderdag zal hij in de commissie AZ publiekelijk reageren op de zaak. De politie zegt bezig te zijn met het onderzoek.