De gemeente Amsterdam is niet van plan de demonstratie van anti-islambeweging Pegida op 6 februari te verbieden. De organisatie kondigde gisteren aan het protest op de Dam te willen organiseren.

Op sociale media werd gisteren opgeroepen om de demonstratie te verbieden.

De gemeente laat in een reactie weten dat het recht om te demonstreren in Amsterdam "bijkans heilig" is. "Dat geldt ook voor organisaties die een ander geluid willen laten horen."

Eerdere demonstraties van Pegida liepen in andere steden uit de hand. De gemeente laat weten dat het de taak van de burgemeester is om er voor te zorgen dat demonstraties veilig en ordelijk verlopen en dat demonstranten het recht op vrije meningsuiting niet wordt ontzegd.

"Daarnaast is er de plicht om bescherming te bieden voor de overige mensen in deze stad, om zorg te dragen dat ook eventuele tegengeluiden mogelijk zijn en dat de stad goed kan blijven functioneren."

De gemeente zal de demonstratie daarom goed voorbereiden met het openbaar ministerie en de politie. Indien nodig zal de burgemeester met het oog op de openbare orde voorwaarden verbinden aan de demonstraties. Of dat hier het geval zal zijn, weet de gemeente nog niet.