Amsterdam gaat kijken naar de mogelijkheden om meer goederen over de grachten te vervoeren. Het vervoer over het water zou het goederenvervoer over de weg moeten ontlasten. 

Dat staat in de 'Watervisie Amsterdam 2040' die de hoofdstad dinsdag publiceerde.

De distributie van goederen over de grachten maakt op dit moment minder dan 1 procent uit van alle transporten in de stad. Tegelijkertijd loopt het bevoorradingsverkeer in het centrum tegen zijn grenzen aan. "Goederenvervoer over water is een interessant, duurzaam alternatief", schrijft de gemeente.

Daartoe moeten er meer plekken en steigers komen waar goederen kunnen worden in- en uitgeladen. Ook moeten er geschikte locaties zijn voor de overslag van de goederen van vrachtwagen of binnenvaartschip op kleinere boten. Bij het soort goederen denkt de gemeente vooral aan afval en bouwmaterialen, omdat veel bouwplaatsen aan het water grenzen.

Vóór de negentiende eeuw was het Amsterdamse water ook belangrijk voor het goederentransport. In de Gouden Eeuw legden VOC-schepen aan bij het IJ, waarna de vracht met kleinere boten naar de pakhuizen langs de grachten werd vervoerd.

In de Watervisie staat verder dat de stad wil inzetten op meer zwemplekken, vaarroutes en watersportfaciliteiten, vooral buiten het drukke centrum. Zo is de gemeente al bezig met de ontwikkeling van de Sloterplas in het westen tot een echt recreatiemeer. Ook een snelle hovercraft-achtige veerdienst van Amsterdam naar Almere is denkbaar, schrijft het stadsbestuur.