Daklozenpastor Luc Tanja, het Leger des Heils en Vodafone zijn in Amsterdam een pilot gestart om via WhatsApp en sms nieuwe daklozen wegwijs te maken in de hulpverlening en hen tegelijkertijd een hart onder de riem te steken.

"Ik vergeet heel veel dingen gewoon", vertelt een dakloze die sinds kort de sms-dienst gebruikt. "Als je op de straat leeft, dan moet je hier naartoe en daar naartoe. Op een gegeven moment wist ik niet eens dat het kerst was. Met kerst zijn er veel dingen gesloten en dat weet ik vaak niet. Nu krijg je een sms'je binnen welke opvang er wel open is. Dat is leuk."

Opbeurende teksten

"De bedoeling is om mensen die net dakloos zijn geraakt, sneller te informeren over wat er voor dienstverlening is in Amsterdam", vertelt Luc Tanja. "We sturen informatie rond over inloophuizen, de kapper, wanneer kan je waar een warme maaltijd kan krijgen en of over dagactiviteiten zijn. Maar ze krijgen ook informatie als ze een jurist nodig hebben, waar ze die kunnen krijgen en af en toe wat opbeurende teksten."

Burgemeester

De proef duurt zes maanden en er doen dertig daklozen aan mee. De app'jes en sms'jes worden geschreven door professionele hulpverleners. De daklozen kunnen ook zelf contact opnemen, vragen stellen en tips delen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stuurde maandagmiddag het eerste bericht.

"Er wordt met je meegeleefd, daarom vind ik het leuk", vertelt een dakloze. "Dan voel je je niet zo alleen. Soms zit ik uren ergens en praat ik met niemand. Dan krijg krijg ik ineens zo'n sms'je binnen. Het geeft mij even een break."