Een Joods gezin uit de Amsterdamse Rivierenbuurt is in de avond van oud en nieuw belaagd door een groepje jongeren. Er werden antisemitische leuzen geroepen, er werd met vuurwerk gegooid en zelfs de voordeur van hun huis werd ingetrapt. 

Het gezin vertelt maandag tegen AT5 erg geschrokken te zijn van de agressie.

Bekijk video:

Op straat al krijgen moeder en dochter rotjes naar hun hoofd geslingerd door de groep. Ze besluiten naar binnen te gaan. Maar de agressie gaat door.

'Vervolgens bellen ze aan en dan zeggen ze gelukkig nieuwjaar', vertelt één van de dochters van het gezin. 'Daarna zeggen ze 'Free Palestina' en daarna proberen ze rotjes door de brievenbus te gooien. Mijn moeder houdt de brievenbus tegen en vervolgens breken ze de deur en schreeuwen ze 'kankerjoden' en roepen ze ook voor het raam 'aufmachen''. Na zo'n tien minuten vertrekken de jongeren weer.

Problemen

Het gezin woont al tientallen jaren in de buurt en de dochters zelfs al hun hele leven. De vader is traditioneel Joods en daarmee erg herkenbaar, maar problemen heeft het gezin eigenlijk nooit gehad.

Hoewel de schrik er goed in zat, hebben de dochters voorgenomen zich zo weinig mogelijk van het incident aan te trekken. 'Ik word er niet bang van, maar ik krijg wel het gevoel dat dit soort dingen steeds meer acceptabel worden en dat ze nu een excuus hebben, namelijk Palestina, zegt één van de dochters.

De andere vult haar aan: 'Als Joods meisje vind ik gewoon dat dit niet kan. Ik bedoel, het is 2016, niet 1945'.

Aangifte

Het gezin heeft nog getwijfeld over het doen van aangifte, omdat ze niet willen dat de situatie escaleert. Vanwege de ernst van de situatie zijn ze toch naar de politie gestapt.

De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over de belaging van het Joodse gezin. De partij wil onder meer van de minister weten welke maatregelen er worden genomen om het gezin te beschermen en de daders te straffen. Ook wil de partij weten of de aanpak van antisemitisme prioriteit in de opsporing en vervolging heeft.