Een nieuw jaar en dat betekent ook allerlei nieuwe wetten en regeltjes. Maar wat verandert er nu precies voor Amsterdammers? AT5 zette een aantal wijzigingen voor 2016 op een rijtje.

Huisdieren

Mensen met een hond houden dit jaar al gauw honderd euro over, omdat de hondenbelasting is afgeschaft.

Mensen met een stadspas en een huisdier kunnen hun beest vanaf dit jaar gratis naar de dierenarts brengen. Uit onderzoek is gebleken dat ze dit vaak niet doen door geldgebrek, daarom is er nu een proef gestart.

Ondernemers

Nog een proef, maar dan voor ondernemers zijn de mengformules. Dat houdt in dat restaurants bijvoorbeeld olijfolie mogen verkopen en dat winkels bijvoorbeeld wijn mogen schenken.

Ander goed nieuws voor ondernemers is dat de reclamebelasting gaat verdwijnen. Voor reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg, hoeft geen belasting meer betaald te worden.

Plastic tasjes

Mensen die de deur uit gaan om te winkelen, kunnen beter een eigen tasje meenemen. Winkels mogen namelijk geen plastic tasjes meer weggeven, dat is vanaf dit jaar verboden. Wie toch een tasje wil, moet betalen.

Tot slot gaat ook de afvalstoffenheffing met 5 tot 7 euro naar beneden en een nieuw paspoort wordt dit jaar bijna drie euro goedkoper.

Bekijk video: