Waar in heel Nederland de huurprijzen van winkelpanden het afgelopen jaar voor het zesde jaar op rij gedaald zijn, zijn ze in Amsterdam juist gemiddeld 2,6 procent gestegen.

Vooral in de pas nog gerenoveerde P.C. Hooftstraat ging de huur fors omhoog, de gemiddelde huur per vierkante in 'de PC' steeg met tien procent naar 2.200 euro.

Duurste winkelstraat van het land is de Kalverstraat, daar kostte een vierkante meter 3.000 euro, berekende vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

In totaal bleken twintig van de in totaal 186 onderzochte winkelstraten in Nederland dusdanig populair dat de huurprijzen stegen. Buiten Amsterdam moest het meeste huur neergeteld worden aan het Beursplein in Rotterdam (1825 euro), de Lijnbaan in diezelfde stad en de Lange Elisabethstraat in Utrecht (beide 1675 euro). Wereldwijd gezien staat Amsterdam al jarenlang in de subtop.

Hongkong

De lijst werd vorig jaar nog aangevoerd door de Causeway Bar in Hongkong, daar telde je jaarlijks bijna 25.000 euro per vierkante meter neer. Op 5th Avenue in New York is dat 20.700 euro, de Champs Elyseés is met ruim 13.000 euro de duurste winkelstraat in Europa.