Uit de eerste rapportages van politie, brandweer en ambulance blijkt dat de jaarwisseling dit jaar 'relatief rustig' is verlopen in Amsterdam.

De politie heeft tijdens de jaarwisseling 157 aanhoudingen verricht. Vijf meer dan vorig jaar.

Er werden door de politie in totaal 648 incidenten gemeld, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Twee incidenten waren volgens de politie ernstig. En één geval werd zwaar vuurwerk tegen agenten gebruikt en bij een tweede incident werd een verkeersregelaar mishandeld. Hiervoor is iemand aangehouden. 

Het aftelmoment bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam was toegankelijk voor zo'n tienduizend mensen, omdat het een vuurwerkvrije zone betrof, werd iedereen gecontroleerd. 

De vuurwerkshow had een Europees tintje dit keer, in de show zaten een aantal verwijzingen naar Europa en de vlaggen van de 28 landen van de Unie werden gehesen. Dit allemaal in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Bij de Westerkerk genoten honderden toeschouwers van de jaarlijkse vuurwerkshow.

Bekijk een deel van de vuurwerkshow bij de Westerkerk:

Vuurwerkletsel

De avond begon voor de brandweer rustig, maar werd in de loop van de avond drukker. Vooral de branden bij de Oude Kerk en in De Pijp bezorgden de brandweer veel werk. Het aantal ambulanceritten lag dit jaar met 363 ritten fors hoger dan de 308 ritten van vorig jaar. Dit jaar moest er zeven keer een ambulance uitrukken voor vuurwerkletsel, vorig jaar was dit nog vijftien keer. 

Het aantal meldingen kan de komende dagen nog oplopen.

Bekijk hoe Amsterdammers de jaarwisseling vierden: