Waternet haalt kilo's oliebollenvet uit riool

Veel Amsterdammers spoelen olie en vet, zoals na het bakken van oliebollen, gewoon door de gootsteen. Waternet controleert de vierduizend kilometer riolering met twee camera's.

Naast het vet worden zijn ook veel ratten te zien, en een televisietoestel. Het bedrijf maakt zich echter grote zorgen over de grote hoeveelheid vet die te zien is.

"Dan gieten ze er wat warm water achteraan en dan is het weg", zegt Peter Otten van het bedrijf. "Maar in het riool stolt het vet weer, omdat het daar kouder is. Dan blijft het aan de tunnelbuis kleven". Dat gaat net zolang door tot de rioolbuis verstopt is. Om dat te voorkomen, zet Waternet speciale camera's in.

Daarmee worden de rioolbuizen afgespeurd op vetophopingen, zodat die vervolgens weggehaald kunnen worden. Per jaar haalt Waternet zo 750.000 kilo vet uit het riool. Het waterbedrijf adviseert Amsterdammers daarom gebruikt frituurvet of olie voortaan niet door het toilet of gootsteen te spoelen, maar in te leveren bij het afvalpunt. Dan wordt er biodiesel van gemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie