'Extra alertheid vanwege mogelijke aanslag met bakfiets Amsterdam'

Veiligheidsdiensten denken dat terroristen een aanslag met een bakfiets of een fiets met explosieven zouden willen plegen rond de jaarwisseling.

Het Parool schrijft dinsdag dat agenten opdracht hebben gekregen om "extra alert te zijn op drukke plekken en rond evenementen".

Uit een interne memo zou blijken dat er "als middel sprake zou kunnen zijn van een (bak)fiets voorzien van explosieven". De informatie is volgens de Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO), de informatiedienst van de Amsterdamse politie, onverminderd actueel. 

Sinds de aanslagen in Parijs is er sprake van een verhoogde paraatheid in heel Nederland. Er zouden volgens dezelfde memo "geen aanwijzingen zijn voor een voorgenomen aanslag" maar "blijven de signalen wijzen op dreiging, juist tussen kerst en de jaarwisseling".

Alert

"We doen nooit mededelingen over dreiging of eventuele maatregelen. Natuurlijk zijn we alert rond de feestdagen. In meer Europese hoofdsteden geldt verhoogde paraatheid uit vrees voor een aanslag rond oud en nieuw.  De feestdagen zijn een drukke periode, ook voor de driehoek. Er is geregeld contact", laat de gemeente laat in een reactie op het bericht in Het Parool weten.

Bekijk video:

Lees meer over:
Tip de redactie