De paaltjes die tussen augustus en november op de Nieuwmarkt stonden om het plein autovrij te maken, komen niet meer terug. Uit een evaluatie van stadsdeel Centrum blijkt dat de paaltjes weinig tot geen positieve gevolgen hebben gehad.

Dat schrijft Het Parool.

Gedurende drie maanden werd tijdens een proef gekeken naar de mogelijkheid om de Nieuwmarkt autovrij te houden. Alleen laad- en losverkeer mocht in de ochtenden met de auto het plein op.

Volgens de krant verliep de proef niet zonder problemen. Zo liep een brandweerauto vertraging op omdat een brandweerman eerst de paaltjes moest weghalen.

Ook werden de paaltjes door taxichauffeurs ontweken en reden zij over het trottoir. Fietsers bleken ook vaak tegen de paaltjes aan te rijden.  Marktkoopmannen op het plein spraken eerder al hun onvrede uit over de proef.

Leveranciers

De paaltjes zijn daarom per 1 november verwijderd. De proef met gezette laad- en lostijden was volgens het stadsdeel wel een succes en blijft daarom in stand. Leveranciers mogen alleen tussen 7.00 uur en 11.00 uur met de auto het plein op om te laden en lossen.