Mogelijk komt er een einde aan het de-radicaliseringsmeldpunt van stichting Assadaaka uit Oost vanwege het gebrek aan een geschikte locatie. 

Het meldpunt zag na de aanslagen in Parijs het aantal telefoontjes verdubbelen, naar soms wel dertig per dag. Het zijn belletjes van mensen die zich zorgen maken, vragen hebben of die het idee hebben dat er iemand in hun omgeving radicaliseert. Maar het lijkt erop dat het meldpunt per januari op zal houden te bestaan, omdat er geen plek meer voor is.

Het meldpunt is tien jaar geleden ontstaan na de aanslag op Theo van Gogh. "Wij merkten dat er binnen de migrantengemeenschap behoefte was aan gesprekken over radicalisering", laat Ahmed El Mesri, voorzitter van de stichting weten. "We bieden een luisterend oor, helpen mensen en schakelen indien nodig instanties in."  

Naast het de-radicaliseringsmeldpunt organiseert Assadaaka ook bijeenkomsten en lotgenotengesprekken voor mensen met een handicap of een chronische ziekte. Ook probeert de stichting een verbinding te zijn tussen hulpverleners en migrantengezinnen, die vaak door reguliere hulpverlening niet bereikt worden. 

Verbouwing

Assadaaka is gevestigd in buurthuis Het Vriendschapshuis in Oost en in het pand van Cliëntenbelang Amsterdam aan de Plantage Middenlaan. Het buurthuis wordt verbouwd, maar na de verbouwing is er geen plek meer voor de stichting. En ook uit het pand aan de Plantage Middenlaan moet de stichting weg met ingang van 1 april.

Vanaf januari kan er daar al geen gebruik meer gemaakt worden van zaken als internet en telefoon. "Ik vrees dat dat het einde is van het meldpunt, we moeten natuurlijk wel kunnen bellen", zegt El Mesri.

Alternatieven

De stichting heeft een aantal alternatieve locaties aangeboden gekregen, maar die zijn of te ver weg, of niet geschikt. "We willen zeker niet kieskeurig zijn, maar voor ons werk is een locatie nodig waar mensen privacy hebben als ze hun verhaal komen doen", aldus El Mesri. 

"Daarbij is onze doelgroep door beperkingen niet altijd mobiel. Als we naar de rand van de stad verhuizen, kunnen we er niet meer zijn voor deze mensen", zo luidt de conclusie.