Het heeft er alle schijn van dat er twee bruggen komen over het IJ. De bewoners van Amsterdam-Noord zijn echter nog niet onder de indruk.

De gemeente gaat de plannen volgend jaar serieus overwegen. Bij de pont reageren Amsterdammers sceptisch op het nieuws. "Twee stuks. Zo, kan niet op. Daar geloof ik niks van. Maar als ze echt komen, fantastisch natuurlijk. Want de pont is tien keer niks. Dat raakt overbelast', zegt een gebruiker van de pont vandaag", zegt een man.

Een andere pontgebruiker is negatief over de plannen. "Er klopt niets van. Ik ben niet enthousiast. Over de pont ook niet hoor."

Bekijk de reportage:

Java-eiland

Om speculatie van vastgoedhandelaren tegen te gaan zou de gemeente de grond al hebben gereserveerd. De ene brug zou op de kop van het Java-eiland moeten verrijzen.

De andere moet Noord verbinden met de rest van de stad via het Stenen Hoofd aan de westkant van het Centraal Station. Het zijn de twee opties die half juni door een commissie van experts werden gepresenteerd.

Kabelbaan

Voor Bas Dekker uit Noord komen de plannen van de gemeente hem wat rauw op zijn dak vallen. Hij is namelijk al een tijdje bezig met een kabelbaan over het IJ, maar dat plan lijkt nu in de ijskast te belanden. Dekker: "We waren ook heel erg benieuwd naar de kabelbaan en het haalbaarheidsonderzoek daarnaar."

In de zomer van 2017 moet de knoop worden doorgehakt.