Zou de gemeente Amsterdam dinsdag nog besluiten tot onmiddellijke invoering van een milieuzone, dan worden tienduizenden scooterbezitters in de stad gedupeerd. 

Zij voldoen namelijk niet aan de eisen die de wethouder van Duurzaamheid hen per 2018 zou stellen.

Schonere lucht

Als het aan wethouder Choho (Duurzaamheid) ligt, worden scooters ouder dan 2011 vanaf 2018 geweerd uit Amsterdam. Dat zou nu neerkomen op bijna 36.000 scooters die niet meer binnen de Ring A10 mogen komen voor een 'schonere lucht.' In totaal rijden er ruim 55.000 scooters rond in Amsterdam. Daarvan is ongeveer 65 procent dus ouder dan 2011.

Choho legt zijn plan volgende maand voor aan de gemeenteraad. Dan komt hij ook met concrete voorstellen voor milieuzones voor taxi's, touringcars en bestelwagens, kondigde hij vorige week aan bij EenVandaag. In reactie tegen AT5 zegt hij ervan uit te gaan dat uiteindelijk 15.000 scooters worden verbannen uit de stad. Het gaat hem daarbij vooral om de vervuilende tweetakstscooters.

Grens

Brancheorganisatie Bovag laat aan AT5 weten het niet eens te zijn met de aangekondigde grens op 2011 en stelt dat een grote groep bewoners wordt buitengesloten door de plannen.

"Het doel van de gemeente is alle tweetakstscooters te verbannen en daarom bedachten zij de regel in 2011." En dat is niet logisch, vindt Bovag. "Veel scooters van voor 2011 zijn net zo goed als die van daarna en hebben een viertaktmotor of zijn zelfs elektrisch. Deze maatregel betekent in veel gevallen enkel kapitaalsvernietiging."

Volgens Bovag zou het beter zijn om alle scooters van voor 2005 te verbieden. "Het overgrote deel daarvan is tweetakt, er is minder sprake van kapitaalsvernietiging en het zal administratief een stuk eenvoudiger zijn."