Het burgerinitiatief 'Straatintimidatie', tegen het intimideren van vrouwen op straat door onbekende mannen, is inmiddels al door bijna 18.000 mensen ondertekend. Als het aan de VVD in Amsterdam ligt, neemt de stad zelf ook maatregelen. 

De VVD wil het in februari al op de kaart zetten en de raad vragen nu echt actie te ondernemen. Eén op de drie Amsterdamse vrouwen voelt zich wel eens geïntimideerd door onbekende mannen.

Dat het veel vrouwen overkomt, daar kwam VVD-er Dilan Yesilgoz zelf ook achter. "Ik liep van het Centraal Station naar mijn auto en op een gegeven moment liepen er zoveel gasten om me heen die tegen me aan praatten en probeerden me aan te raken. Ik dacht: 'Wat is dit? Ik sta midden in de stad, waarom voel ik me op dit kleine stukje zo onveilig?'."

Tweede Kamer

Het burgerinitiatief moet de Tweede Kamer er toe te bewegen iets te doen aan straatintimidatie, het liefst met een verbod. Bij 40.000 handtekeningen wordt de petitie aangeboden bij de Tweede Lamer. 

"Het is een middel om aandacht te vragen in de politiek, het is niet normaal. Punt. Geen discussie", zegt Jessica van der Pluijm van het initiatief.

"Vrouwen die zich aanpassen en bijvoorbeeld dat ene rokje niet aandoen op de fiets, die snap ik niet. Dan pas jij je aan omdat iemand anders zich niet kan gedragen", zegt Van der Pluijm.