Bruggen Vijzelstraat moeten worden vervangen

Na verzakkingen van huizen, de jarenlange werkzaamheden vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en de recente vernieuwing van het Muntplein, gaat de Vijzelstraat weer op de schop. 

De bruggen over de Herengracht en Keizersgracht moeten volledig vervangen worden, de brug over de Prinsengracht moet worden gerepareerd.

Wethouder Litjes heeft de gemeenteraad deze week geïnformeerd over de uitkomsten van een onderzoek, gedaan door het Ingenieursbureau (IB). Volgens de wethouder is er op het moment geen sprake van een onveilige situatie voor verkeer en voetgangers, maar wil hij voorkomen dat vlak na voltooiing van de Rode Loper, de straat opnieuw helemaal opengebroken wordt.

\In het rapport van het IB staat geschreven dat plaatselijke reparaties aan de bruggen niet voldoende zijn door de aanwezigheid van de tunnelbuizen van de Noord/Zuidlijn. "Een groot deel van de paalfundering onder deze vakken verkeert in slechte staat, is bacterieel aangetast en voldoet niet op sterkte en geotechnisch paaldraagvermogen. Tevens zijn bij beide bruggen verticale scheuren in de onderbouw waargenomen."

Vervangen

Het IB adviseert de gemeente daarom om de 300 jaar oude bruggen zo snel mogelijk te vervangen. In de begrotingen van de gemeente over 2015 en 2016 is respectievelijk 100.000 en 600.000 euro uitgetrokken voor het voorbereiden van de vervanging van de bruggen.

Omdat de bruggen rijksmonumenten zijn, moet er in de aanbesteding goed gekeken worden naar de manier waarop de vervanging en restauratie plaats gaat vinden. 

Bruggen

De vervanging van de bruggen staat gepland voor de periode 2017-2018 en kan pas beginnen wanneer de Noord/Zuidlijn rijdt. De gemeente schat de vervanging per brug ongeveer 18 maanden gaat duren. In die periode is het auto-, tram- en bootverkeer over en onder de betreffende brug volledig gestremd.

Om te voorkomen dat naastgelegen straten onbereikbaar zullen zijn, adviseert het IB de bruggen niet gelijktijdig te vervangen. Wethouder Litjes hoopt voor het zomerreces van 2016 een voorstel rond de aanpak van de bruggen te kunnen indienen.

Lees meer over:
Tip de redactie