Gemeente verwacht minder reizigers Noord/Zuidlijn dan eerst

De gemeente Amsterdam heeft de verwachting voor het aantal reizigers dat gebruik zal maken van de Noord/Zuidlijn fors naar beneden bijgesteld.

Naar verwachting zullen 121.000 mensen per dag van de metro gebruik gaan maken. Dat is een veel kleiner aantal dan de 180.000 die werden voorspeld toen de bouw van start ging. De nieuwe voorspelling komt voort uit een nieuw model dat de gemeente hanteert.

De gemeente denkt nu veel gerichter te kunnen voorspellen met hun nieuwe model. Van 180.000 naar 121.000 is een forse teruggang, erkent een accountmanager van de gemeente. De economische crisis en het toenemend aantal Amsterdammers dat fietst, zijn factoren die een rol spelen bij de inschatting.

Noodzaak

Op een website van de gemeente wordt de vraag gesteld of de gemeente wel begonnen was aan het megaproject als de prognoses zo anders waren geweest vanaf het begin. De woordvoerder antwoordt dat er toen ook scenario's zijn berekend waarin een tegenvallende economie en de gevolgen daarvan werden meegenomen en dat toch is besloten tot aanleg van de lijn. Ook zegt hij dat deze voorspellingen niet de basis zijn voor het besluit tot de bouw.

Lees meer over:
Tip de redactie