'Aantal stroomstoringen Amsterdam wordt met kwart teruggebracht'

Netbeheerder Liander wil de komende jaren in Amsterdam een systeem invoeren dat stromstoringen kan voorspellen en waarmee het aantal stroomonderbrekingen met een kwart teruggebracht zou moeten worden.

Opgeteld had Amsterdam 258.613 minuten last van stroomstoringen. Dit jaar ging het tot op heden 1.350 keer mis in de stad, met name doordat het warmer en droger was dan andere jaren.

Volgens Carlo van Borgt, woordvoerder van Liander, zorgde dat voor problemen. "We maakten gebruik van een kabelverbinding die daar slecht tegen kan. Die verbindingen gaan we allemaal vervangen."

Daarnaast komt er dus een systeem waarmee eventuele storingen voorspeld kunnen worden, waardoor de problemen op voorhand verholpen kunnen worden. Dan hoeft het dus niet tot een storing te komen. het gaat dan om de zogenoemde Smart Cable Guard, die in een transformatorhuisje gemonteerd wordt.

Het systeem geeft een signaal af over de kabel, dat vervolgens weerkaatst en weer terugkomt bij de computer. Uit dat signaal kan vervolgens afgelezen worden hoe het met de kabel gesteld is. Kabels die niet naar behoren functioneren, kunnen zo vervangen worden zonder dat ze eerst kapot hoeven te gaan.

Video: Amsterdam 1.350 keer zonder stroom

Lees meer over:
Tip de redactie