Fietsenwinkels komen geregeld gestolen fietsen tegen

Een lokfiets van de politie zorgde voor gesloten rolluiken bij een fietsenwinkel aan de Frederik Hendrikstraat. In de rijwielhandel werden acht gestolen fietsen aangetroffen, reden voor de burgemeester om de zaak een maand te sluiten.

Uit een rondgang blijkt dat fietsenwinkels regelmatig gestolen waar aangeboden krijgen.

Het balletje ging rollen toen afgelopen zomer een lokfiets van de politie hier in de verkoop belandde. Er bleken nog zeven andere gestolen fietsen te staan, net als een flink aantal zonder framenummer en een bak met doorgezaagde fietssloten. Reden voor de gemeente om een tot nu toe uniek statement te maken en de zaak een maand te sluiten.

Terecht, vindt een andere fietsenmaker en verkoper, maar hij vraagt zich wel af of de eigenaar wel wist dat de fietsen gestolen waren. "Wij kopen ook weleens een partij fietsen. Ze zeggen dat het eerlijk is en wij controleren. Meestal is het eerlijk. Maar als we er iets tegenkomen dat gestolen is, halen we het eruit. Kan gebeuren."

Goedkoop

Fietsenmakers denken dat ook in andere zaken gestolen fietsen in de verkoop belanden. "Bijna elke fietsenmaker koopt van buiten fietsen in. Ook van jonge jongens buiten." Een ander: "Er zijn ook fietsenwinkels die heel goedkoop fietsen verkopen en dan denk ik, wat verdienen die mensen allemaal? Misschien zijn het wel gestolen fietsen."

Over een maand mag de winkel in de Frederik Hendrikstraat weer open. De zeven daar aangetroffen fietsen zijn inmiddels teruggebracht naar de rechtmatige eigenaren.

Lees meer over:
Tip de redactie