Amsterdamse kunstenares van De Tostifabriek dolblij met prijs

Ze kon haar oren niet geloven toen producent Vera Anna Bachrach maandag hoorde dat ze met haar kunstproject "De Tostifabriek" in Amsterdam de 'Impact Award 2015' gewonnen heeft.

Ze krijgt 30.000 euro voor nieuwe kunstprojecten en is daar dolblij mee.

Bachrach richtte twee jaar geleden een terrein in Amsterdam-Oost in als tostifabriek. Er werd graan verbouwd voor de boterhammen, de koeien Els, Kalf en Tineke zorgden voor de melk en daarmee voor de kaas, en de varkens Wim en Max werden geslacht voor de plakjes ham.

Met het project wilde Bachrach laten zien wat er allemaal nodig is om een "simpele" tosti te kunnen maken.

The Art of Impact, de organisatie die de prijs uitreikt, zegt: "Vera weet haar vinger te krijgen achter een complex vraagstuk, namelijk de vervreemding van de maatschappij ten opzichte van onze voedselproductie. Dat is kunst met een grote K."

Kroon

"Het is te vet dat we deze prijs gekregen hebben. Het is een kroon op een hele leuke zomer. Ik heb de prijs ook opgedragen aan alle tostini's", zegt Bachrach.

Samen met drie anderen is ze onlangs een nieuw productiehuis begonnen en werkt ze aan projecten die "de wereld opnieuw bekijken".

Voor de 30.000 euro heeft Bachrach al veel nieuwe ideeën. "We gaan een project beginnen over het conserveren van voedsel, bijvoorbeeld lekker eten uit blik. Mijn grote wens is een keer een aangespoelde walvis in te blikken, of een kudde schapen", zegt Bachrach. "Het zijn nog maar ideeën, maar het gaat wel gebeuren."

Opschudding

De Tostifabriek zorgde destijds voor heel wat opschudding op de oostelijke eilanden. Zo lagen buurtbewoners nachten lang wakker van het geloei van de koeien en hadden mensen ook moeite met de slacht van de varkens Max en Wim.

Lees meer over:
Tip de redactie