Bewoners Oudezijds Voorburgwal niet blij met toekomstige foodmarkt

Op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdammoet een luxe foodmarkt van ongeveer duizend vierkante meter komen. Niet alle bewoners zijn hier blij mee.

De markt, waar bezoekers ook kunnen eten en drinken, wordt onderdeel van het chique warenhuis Haussmann aan het Rokin.

Leefklimaat

Met de komst van de foodmarkt vreest bewoner Pieter de Ruiter dat het leefklimaat in de wijk er fors op achteruit gaat. "Het wordt dan een toeristenwijk", stelt hij. "En we hebben als bewoners het gevoel dat we niet meer beschermd worden door de politiek. Dat het alleen nog maar over geld gaat en niet meer over het leefklimaat in de buurt."

De bezoekers- en goedereningang die aan de Oudezijds Voorburgwal moet komen, gaat voor de nodige overlast zorgen, vreest De Ruiter. "Je woont natuurlijk in de binnenstad en hier is best wat leven. Dat vinden we ook heel erg leuk, maar ze zullen toch op de een of andere manier dat voedsel hier moeten krijgen. Dat zal toch met trucks gaan. En het is hier al een behoorlijke vuilnisbelt, dus dat zal alleen maar toenemen."

Balans

Ontwikkelaar Ivy Group laat weten dat ze open staan voor buurtbewoners en de overlast willen minimaliseren. Ook verwachten ze zeker niet dat alle 1.4 miljoen bezoekers die Haussmann jaarlijks verwacht, komen eten in de foodmarkt. Maar toch zullen de buurtbewoners zich blijven verzetten. "In deze buurt kun je voor heel weinig geld dingen doen, of voor heel veel geld. Daar tussenin is eigenlijk niks. Wij zouden graag zien dat dat iets meer in balans komt."

Dinsdag behandelt de gemeente het eerste bezwaar tegen de foodmarkt aan de Oudezijds Voorburgwal.

Lees meer over:
Tip de redactie