Geen publiek verhoor zussen Holleeder in rechtszaak tegen broer

Er komt in het strafproces tegen Willem Holleeder geen algemeen, publiekelijk verhoor van zijn twee zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog. De rechtbank in Amsterdam heeft dit maandag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank gevraagd een dergelijk verhoor op korte termijn in te gelasten.

De aanklagers denken dat door de geplande, uitputtende ondervraging achter gesloten deuren ''alle authenticiteit en emotie" verdwijnt en dat het ''voor het beeld" van de rechtbank noodzakelijk is dat de zittingskamer ook zelf een moment bepaalt voor het verhoor van de vrouwen.

Die stapten met een lange reeks belastende verklaringen over de vermeende topcrimineel naar de autoriteiten.

Uitvoerig

De rechtbank toonde zich niet gevoelig voor de argumenten van het OM. Volgens de Amsterdamse strafkamer is het in dit stadium van het proces van belang dat de drie vrouwen uitvoerig kunnen verklaren en kan dit juist achter gesloten deuren bij uitstek.

De eerste ondervragingen van de vrouwen, die in een ander proces waarin Holleeder zelf niet terechtstaat wel al publiekelijk werden verhoord, zijn dinsdag en woensdag. Holleeders raadsman Stijn Franken zei eerder per getuige zo'n twintig verhoordagen nodig te hebben.

De rechtbank wees maandag verzoeken van de raadsman af om een anonieme getuige die als 'Q5' te boek staat in de rechtszaal te mogen horen. Deze getuige is naar voren gekomen met informatie uit gesprekken over huurmoorden tussen criminele kopstukken, onder wie Holleeder.

Holleeder blijft voorlopig vastzitten. Zijn proces gaat verder op 12 februari.

In 60 seconden: De strafzaak van Holleeder

Animatie door In60seconds

Vervolgd

Holleeder wordt vervolgd op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot moord op John Mieremet in 2002 en uitlokking tot moord in Thailand in 2005 en zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook werd hem de doodslag verweten op Robert ter Haak, die naast Cor van Hout stond toen die werd neergeschoten en later aan zijn verwondingen overleed.

De voormalig Heineken-ontvoerder wordt verder beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Daarin zou hij met onder anderen met Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Lees meer over:
Tip de redactie